Сад должен разрастаться

Garden should grow up

2016

инсталляция

2016

installation

Проект “Сад должен разрастаться” представляет собой анализ взаимоотношения двух структур: объекта и места, кото- рые по разному взаимодействуют между собой и со зрителем. И хотя они полярны по исполнению, материалу, плотно- сти, выразительному приему, смыслу, отношению к пространству, они создают единую ситуацию - образ. В этом проек- те художник исследует особенности современной скульптуры, ее диапазон. Сейчас, когда нет главенства абстрактной формы перед фигуративной, как это было в 60-х или наоборот, все держится на тонком балансе визуального, тактиль- ного и образного. “Сад должен разрастаться” представляет собой попытку создать такое пространство, где одно плавно перетекает в другое, внимание не останавливается на конкретном месте, а главным действующим лицом и некой кине- тической скульптурой является тело зрителя. По сути эта выставка об отношении двух серий скульптур, которые вполне могут существовать отдельно, но вместе они создают особый кусочек мира - художественную экосистему.

In this project Alex Martins worked with the gallery’s space. The floor is covered with wooden boards painted in black and became a ruined and harmed soil of the Garden where the viewers walked doggedly around. Sculptures of animals, flowers and some modified organisms are huddled round the luminescent lights lying on the floor. Those are the only source of light in the gallery. Three texts describing this ecosystem, written by the author, are placed on the walls.

The project provided the opportunity for meditative personal performance acted by it’s viewers. In the Garden this possibility came in a form of a slow and tactile walk from one illuminated island to another.

Viewers particularly clawed their way through spoiled nature to got acquainted with the Garden’s little habitants. Because of such interactions the viewers here crossed the line to become a participants, even more – "The Wandering Viewer’s Body" according to the artist idea acquired the characteristics of sculpture.

Materials for The Garden should grow up also have been chosen for a purpose – all of the sculptures made of polymer building insulation used for reduction of heat transfer, all of the sculptures placed around bright spots. It’s not the first project for Martins to work out the theme of the warmth. Another common thread for Martins’s project – high priority to animalistic figures over anthropomorphic one’s.

© 2018 Alexey Martins